NajnovijeNajčitanijeNajviše porukaPostavi novu temu 

Malo skretanje paznje

Molio bih sastavljace asocijacija, ko god da su, da vode racuna o tome da je akcenat takodje diferencijalna kategorija u srpskom jeziku, i da se ne mogu stavljati u isti kos reci samo na osnovu fonetske identicnosti, a da pri tom imaju sasvim razlicita znacenja. Danasnji primer u asocijacijama gde se u prve dve kolone aludira na ziva (bica) sa dugouzlaznim akcentom i zivu, metal, sa kratko silaznim. Radi se o dva potpuno razlicita pojma koja su sasvim slucajno u fonetskoj vezi i nemoguce ih je smisleno povezati i resiti kolonu. Mozda je ova tema vec bila, ali vec mi se nekoliko puta to desava, pa sam zeleo da skrenem paznju. Pozdrav.

12 za
4 protiv
Buendilja
2012-11-29
???

Danas nije reč o akcentu,već o broju.Zašto nije bilo dovoljno samo napisati"formula",koju uporno pisah,misleći da je greška,već i broj "jedan"???Stalno mislim ako nije formula,šta je........i iscuri vreme.....!!!!!! Bez veze!!!!!!

10 za
2 protiv
azija
2012-11-30
???

cMešenja

A: zemlja
B: automobil
C: vazduh
D: voda

Konačno rešenje: mercedes
gluplju asocijaciju nisam videla
7 za
1 protiv
Zalagaonica Cuprija
2015-07-16
???

Rješenje zavjesa...asocijacije gvožđe, tuš, prozor i još nešto, nebitno, za gvožđe ne prihvata kao rješenje željezo...ali otkad se kaže gvožđana zavjesa??? mislim stvarno...

1 za
3 protiv
Ivy09
2016-06-30
???

Ivy09 napisa...

Rješenje zavjesa...asocijacije gvožđe, tuš, prozor i još nešto, nebitno, za gvožđe ne prihvata kao rješenje željezo...ali otkad se kaže gvožđana zavjesa??? mislim stvarno...

...Izraz "gvozdena zavesa" (potpuno pravilno i "željezna zavjesa") prvi put je upotrebio Vinston Čerčil, tadašnji predsednik britanske vlade, 1946. godine, a odnosi se na granicu između zapadnog i istočnog bloka (NATO i VU tada još nisu bili formirani).

2 za
0 protiv
digitalni čekić
2016-07-01
???

Pošalji odgovor

Samo prijavljeni korisnici sa 5000 ili više poena mogu da glasaju i da ostavljaju poruke.

 

Stranica kreirana za 0.0121 sec.

Copyright © 2024