NajnovijeNajčitanijeNajviše porukaPostavi novu temu 

Opet asocijacije

U kojem svijetu su "planina" i "Afrika" asocijacije za "atlas"?! "Karte" i "geografija" su u redu, ali ova prva dva pojma nikako. Ako je jedan od pojmova "Afrika", onda rješenje mora imati veze sa Afrikom, ali ne takve površne i nepredvidive veze kakvu atlas ima sa Afrikom.

Inače uživam da igram Slagalicu, ali ponekad me ovakve stvari zateknu. Znam da nije lako, ali trebalo bi asocijacije bolje kontrolisati.

2 za
23 protiv
Dejan Milinović
2012-01-09
???

Atlas je planina na severu Afrike.

28 za
0 protiv
Zare1054
2012-01-09
???

Neki takmičari se žale na ove asocijacije koje mi rešavamo, a u TV slagalici ima mnogo nebuloznijih.Juče je jedna od kolona bio prelom. E ta kolona je trebalo da asocira nekoga na novine (prelom teksta-zanimljivo). Umesto toga je mogao da bude recimo zid koji nije bio ili bar još desetak pravih pojmova.

5 za
7 protiv
Radomir-ue
2012-01-10
???

Zare1054 napisa...

... da, ponekad 2 pojma zajedno asociraju na rešenje.

A nekad i 3 ili čak sva 4... Nikad neću zaboraviti čuvenu asocijaciju iz TV emisije gde je rešenje sve četiri kolone bilo "OKO", a konačno "Razgovor". laugh

17 za
0 protiv
Supervizor
2012-01-10
???

Zare1054 napisa...

...Ali "Atlas" i "atlas" nisu isti pojmovi.

"Rešenje svake asocijacije je neki pojam na koji asociraju četiri pojma u njegovoj koloni."

POJMOVI, ne RIJEČI

2 za
19 protiv
Dejan Milinović
2012-01-10
???

Bolje je cutati i biti smatran glupim nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju ...

20 za
2 protiv
dejan86
2012-01-10
???

I opet, i opet, i opet...

Pojam "mat" iz kolona čija su rješenja "šah" i "pozicija" nema apsolutno nikakve veze sa pojmom "mat" koji je vezan za druge dvije kolone, čija su rješenja "staklo" i "boja".

Asocijacija je igra pojmova, kao što i piše u njenom opisu, i znam da se nekad provuku asocijacije koje ne koriste pojmove, nego riječi.
Ali u ovom slučaju se ne radi čak ni o istim riječima.

5 za
10 protiv
Dejan Milinović
2012-03-23
???

Sve si ti to lepo napisao, samo si prevideo da pojam iz resenja asocijacije ne mora stajati u ISTOJ etimoloskoj, pa ni pojmovnoj vezi sa SVE 4 kolone. Moze, ali ne mora. Resenje asocijacije moze pojmovno biti razlicito za sve 4 kolone, ali ako u srpskom jeziku to resenje leksicki ima status homonima to je za smislenu asocijaciju sasvim dovoljno.  Time nikako nije prekrseno pravilo da je "rešenje svake asocijacije ... neki pojam na koji asociraju četiri pojma u njegovoj koloni", jer nigde ne stoji da resenja kolona na pojam iz konacnog resenja moraju asocirati zbirno. Mogu zbirno, mogu delimicno zbirno, ali i potpuno odvojeno.  Ako je konacno resenje asocijacije BAR nije pravilo da resenja kolona moraju biti - LUKA, PRUGA, CRNA GORA i JADRANSKO MORE. U ovom slucaju sva 4 resenja asociraju na grad Bar u Crnoj Gori. Medjutim, resenja kolona mogu biti i PRITISAK (fizicka jedinica), STOLICA (deo barskog inventara), BEOGRAD (pruga Beograd-Bar) i REČCA (bar) i asocijacija opet savrseno ima smisla, jer konacno resenje na razlicite nacine stoji u pojmovnoj vezi sa svakom od kolona, kao sto kolone, nezavisno jedna od druge, imaju pojmovnu vezu sa konacnim resenjem.

14 za
3 protiv
Erazmo
2012-03-24
???

Erazmo napisa...

... Resenje asocijacije moze pojmovno biti razlicito za sve 4 kolone, ali ako u srpskom jeziku to resenje leksicki ima status homonima to je za smislenu asocijaciju sasvim dovoljno.  Time nikako nije prekrseno pravilo da je "rešenje svake asocijacije ... neki pojam na koji asociraju četiri pojma u njegovoj koloni", jer nigde ne stoji da resenja kolona na pojam iz konacnog resenja moraju asocirati zbirno. ...

...

Izvini, ali jasno je da "neki pojam" može da bude samo jedan pojam.

U primjeru koji sam naveo, "mat" iz prve dvije i "mat" iz druge dvije kolone su dva različita pojma.

Slažem se da pojedinačna veza kolona sa konačnim rješenjem ne mora biti istog tipa, ali sva četiri rješenja kolona moraju asocirati na isti pojam. Pojam, ne riječ. Ne homonim, a sigurno ne homograf (kao što je rečca bar samo homograf sa ostalim pojmovima koje si naveo).

2 za
9 protiv
Dejan Milinović
2012-03-25
???

Neki pojam i isti pojam u citiranoj formulaciji ne moraju imati jednako znacenje, narocito ako se, preko primera koji sam naveo, slazes da pojedinacna veza kolona sa konacnim resenjem ne mora biti istog tipa. BAR iz prethodnog primera je neki pojam sa smislenom vezom za sve 4 kolone pojedinacno, bas kao i MAT slucaju sa dva razlicita znacenja za po dve kolone. A kako veza izmedju kolona ne mora biti organska, to je sasvim dovoljno.

4 za
1 protiv
Erazmo
2012-03-26
???

Hm, i dalje se ne mogu složiti da "neki pojam na koji asociraju četiri pojma" može da se protumači da obuhvata više pojmova na koje pojedinačno asociraju neki od ta četiri pojma iz kolona.

BAR iz tvog primjera predstavlja barem tri različita pojma, a četiri ako izuzmemo daleku etimološku vezu bara na koji asociraju stolica i pritisak, i nemaju smislenu vezu sa svim kolonama pojedinačno, nego svaki pojam ima sa po jednom, tj. dvije u onom drugom slučaju.

Ne bih da ulazim sad u lingvističke i filozofske teorije i definicije pojma, jer mislim da nema svrhe, tj. čini mi se da će bez obzira na ovu raspravu ostati na tome da se ja i dalje jedim zbog takvih asocijacija :)

0 za
7 protiv
Dejan Milinović
2012-03-26
???

Možda sam dosadan, ali ovo me izjeda - top model i top lista, a ovamo top koji puca i top u šahu... Pa dokle...

1 za
7 protiv
Dejan Milinović
2012-04-09
???

da li mi iko moze pojasniti zbog cega  se desava da kliknem na START samo mi javi da je igra vec odigrana i dobijam NULA poena? to mi se i suvise cesto desava i gubi smisao igra?

1 za
3 protiv
vasa ladacki
pre 5 dana
???

Pošalji odgovor

Samo prijavljeni korisnici sa 5000 ili više poena mogu da glasaju i da ostavljaju poruke.

Stranica kreirana za 0.0051 sec.

Copyright © 2012

test inteligencije