NajnovijeNajčitanijeNajviše porukaPostavi novu temu 

Opet asocijacije

U kojem svijetu su "planina" i "Afrika" asocijacije za "atlas"?! "Karte" i "geografija" su u redu, ali ova prva dva pojma nikako. Ako je jedan od pojmova "Afrika", onda rješenje mora imati veze sa Afrikom, ali ne takve površne i nepredvidive veze kakvu atlas ima sa Afrikom.

Inače uživam da igram Slagalicu, ali ponekad me ovakve stvari zateknu. Znam da nije lako, ali trebalo bi asocijacije bolje kontrolisati.

7 za
35 protiv
Dejan Milinović
2012-01-09
???

Atlas je planina na severu Afrike.

47 za
0 protiv
Zare1054
2012-01-09
???

Neki takmičari se žale na ove asocijacije koje mi rešavamo, a u TV slagalici ima mnogo nebuloznijih.Juče je jedna od kolona bio prelom. E ta kolona je trebalo da asocira nekoga na novine (prelom teksta-zanimljivo). Umesto toga je mogao da bude recimo zid koji nije bio ili bar još desetak pravih pojmova.

8 za
10 protiv
Radomir-ue
2012-01-10
???

Zare1054 napisa...

Atlas je planina na severu Afrike.

... da, ponekad 2 pojma zajedno asociraju na rešenje.

A nekad i 3 ili čak sva 4... Nikad neću zaboraviti čuvenu asocijaciju iz TV emisije gde je rešenje sve četiri kolone bilo "OKO", a konačno "Razgovor". laugh

23 za
1 protiv
Supervizor
2012-01-10
???

Zare1054 napisa...

Atlas je planina na severu Afrike.

...Ali "Atlas" i "atlas" nisu isti pojmovi.

"Rešenje svake asocijacije je neki pojam na koji asociraju četiri pojma u njegovoj koloni."

 

POJMOVI, ne RIJEČI

5 za
25 protiv
Dejan Milinović
2012-01-10
???

Bolje je cutati i biti smatran glupim nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju ...

35 za
2 protiv
dejan86
2012-01-10
???

I opet, i opet, i opet...

 

Pojam "mat" iz kolona čija su rješenja "šah" i "pozicija" nema apsolutno nikakve veze sa pojmom "mat" koji je vezan za druge dvije kolone, čija su rješenja "staklo" i "boja".

Asocijacija je igra pojmova, kao što i piše u njenom opisu, i znam da se nekad provuku asocijacije koje ne koriste pojmove, nego riječi.
Ali u ovom slučaju se ne radi čak ni o istim riječima.

8 za
11 protiv
Dejan Milinović
2012-03-23
???

Sve si ti to lepo napisao, samo si prevideo da pojam iz resenja asocijacije ne mora stajati u ISTOJ etimoloskoj, pa ni pojmovnoj vezi sa SVE 4 kolone. Moze, ali ne mora. Resenje asocijacije moze pojmovno biti razlicito za sve 4 kolone, ali ako u srpskom jeziku to resenje leksicki ima status homonima to je za smislenu asocijaciju sasvim dovoljno.  Time nikako nije prekrseno pravilo da je "rešenje svake asocijacije ... neki pojam na koji asociraju četiri pojma u njegovoj koloni", jer nigde ne stoji da resenja kolona na pojam iz konacnog resenja moraju asocirati zbirno. Mogu zbirno, mogu delimicno zbirno, ali i potpuno odvojeno.  Ako je konacno resenje asocijacije BAR nije pravilo da resenja kolona moraju biti - LUKA, PRUGA, CRNA GORA i JADRANSKO MORE. U ovom slucaju sva 4 resenja asociraju na grad Bar u Crnoj Gori. Medjutim, resenja kolona mogu biti i PRITISAK (fizicka jedinica), STOLICA (deo barskog inventara), BEOGRAD (pruga Beograd-Bar) i REČCA (bar) i asocijacija opet savrseno ima smisla, jer konacno resenje na razlicite nacine stoji u pojmovnoj vezi sa svakom od kolona, kao sto kolone, nezavisno jedna od druge, imaju pojmovnu vezu sa konacnim resenjem.

19 za
5 protiv
Erazmo
2012-03-24
???

Erazmo napisa...

... Resenje asocijacije moze pojmovno biti razlicito za sve 4 kolone, ali ako u srpskom jeziku to resenje leksicki ima status homonima to je za smislenu asocijaciju sasvim dovoljno.  Time nikako nije prekrseno pravilo da je "rešenje svake asocijacije ... neki pojam na koji asociraju četiri pojma u njegovoj koloni", jer nigde ne stoji da resenja kolona na pojam iz konacnog resenja moraju asocirati zbirno. ...

...

Izvini, ali jasno je da "neki pojam" može da bude samo jedan pojam.

U primjeru koji sam naveo, "mat" iz prve dvije i "mat" iz druge dvije kolone su dva različita pojma.

Slažem se da pojedinačna veza kolona sa konačnim rješenjem ne mora biti istog tipa, ali sva četiri rješenja kolona moraju asocirati na isti pojam. Pojam, ne riječ. Ne homonim, a sigurno ne homograf (kao što je rečca bar samo homograf sa ostalim pojmovima koje si naveo).

3 za
11 protiv
Dejan Milinović
2012-03-25
???

Neki pojam i isti pojam u citiranoj formulaciji ne moraju imati jednako znacenje, narocito ako se, preko primera koji sam naveo, slazes da pojedinacna veza kolona sa konacnim resenjem ne mora biti istog tipa. BAR iz prethodnog primera je neki pojam sa smislenom vezom za sve 4 kolone pojedinacno, bas kao i MAT slucaju sa dva razlicita znacenja za po dve kolone. A kako veza izmedju kolona ne mora biti organska, to je sasvim dovoljno.

7 za
2 protiv
Erazmo
2012-03-26
???

Hm, i dalje se ne mogu složiti da "neki pojam na koji asociraju četiri pojma" može da se protumači da obuhvata više pojmova na koje pojedinačno asociraju neki od ta četiri pojma iz kolona.

BAR iz tvog primjera predstavlja barem tri različita pojma, a četiri ako izuzmemo daleku etimološku vezu bara na koji asociraju stolica i pritisak, i nemaju smislenu vezu sa svim kolonama pojedinačno, nego svaki pojam ima sa po jednom, tj. dvije u onom drugom slučaju.

Ne bih da ulazim sad u lingvističke i filozofske teorije i definicije pojma, jer mislim da nema svrhe, tj. čini mi se da će bez obzira na ovu raspravu ostati na tome da se ja i dalje jedim zbog takvih asocijacija :)

2 za
10 protiv
Dejan Milinović
2012-03-26
???

Možda sam dosadan, ali ovo me izjeda - top model i top lista, a ovamo top koji puca i top u šahu... Pa dokle...

2 za
11 protiv
Dejan Milinović
2012-04-09
???

da li mi iko moze pojasniti zbog cega  se desava da kliknem na START samo mi javi da je igra vec odigrana i dobijam NULA poena? to mi se i suvise cesto desava i gubi smisao igra?

2 za
4 protiv
vasa ladacki
2012-05-14
???

Zare1054 napisa...

Atlas je planina na severu Afrike.

...ok ali treba da znamo sve pojmove iz atlasda ili one opcepoznate:primer na atlasu se nalazi moje selo a ima samo 12 ljudi !!!!!!!!!! poz

2 za
7 protiv
zlatko_najdeski@hotmail,com
2012-10-02
???

Kakav je smisao današnje asocijacije  TESTO, DŽEM, POLICAJAC, BAR = KROFNA?

Možda ja ne kapiram dovoljno, pa bih baš volela da mi neko pojasni. Sigurno ima neka caka.

7 za
0 protiv
IVANA M.
2012-12-18
???

IVANA M. napisa...

Kakav je smisao današnje asocijacije  TESTO, DŽEM, POLICAJAC, BAR = KROFNA?

Možda ja ne kapiram dovoljno, pa bih baš volela da mi neko pojasni. Sigurno ima neka caka.

...Postoji naziv krofne koja nosi ime bar,a mislim da ima neki bar u Beogradu koji se zove Krofna,što se tiče policajca,jedan je Amerikanac glumio policajca ,kako ne bi platio krofne.Krofne se prave od testa,a imaju krofne sa džemom.Možda je to,mada je i meni asocijacija bezveze.

4 za
1 protiv
jaleeee
2012-12-19
???

Poznat je američki stereotip da policajci obožavaju krofne.

Krofna bar je neki lanac prodavnica/poslatičarnica kod nas. Evo sad videh da ih ima ukupno 14.

6 za
3 protiv
baron-samedi
2012-12-19
???

Jučerašnja asocijacija je bila sasvim besmislena. Kolone su bile, da podsetim, "prvi", "put", "otac", "Laza" i, tek kad se otvore sve četiri, postaje jasno da je rešenje "jutrenje". Ali to već nisu asocijacije, već - dopuni nedostajeću reč. Vrhunac svega je što se, mada je "jutrenje" prihvatljiv odgovor, kao rešenje pokazuje "jutro". Jutrenje i jutro nisu sinonimi: jutrenje je crkveno bogosluženje koje se vrši ujutro. 

18 za
2 protiv
genzo
2012-12-20
???

Liverpul i Tito,sta je zajednicko,sta asocira na konacno resenje?Molim autora da me prosvetli...

6 za
1 protiv
Spagana
2012-12-21
???

"Osnovani" su 1892. godine.wink

6 za
6 protiv
beer boy
2012-12-21
???

Grad Liverpul ili fudbalski klub,nejasno skroz...

6 za
4 protiv
slabasna
2012-12-21
???

Kakve veze ima globus i noc sa kristalom?

1 za
9 protiv
How do you do?
2012-12-31
???

How do you do? napisa...

Kakve veze ima globus i noc sa kristalom?

......"Kristalni globus" je nagrada u Svetskom skijaškom kupu, ali i najveća nagrada na filmskom festivalu u Karlovim Varima.

Kristalna noć označava noć pogroma nad Jevrejima u Nermačkoj 9. 11. 1938. godine.

Po meni, vrlo jasne i sadržinom ispunjene  asocijacije. Sve čestitke sastavljaču.

15 za
1 protiv
Tuzor
2012-12-31
???

zašto mi nije priznalo konačno rješenje današnje slagalice?? ukucao sam tačno, sa našim slovima š,ć,đ, kako je u rješenju izašlo!

 

Stavrno bezze, tim više jer sam pogledao prije klika na ok jesam li dobro napisao, ostalo mi bilo 50ak sekundi...

3 za
0 protiv
Cl1o
2013-01-14
???

kakva je veza između RUDE (rešenje kolone) i TRČANJA (konačno)? Google nije pronašao rečenicu koja sadrži obe ove reči.

0 za
7 protiv
Zee
2013-01-17
???

Zee napisa...

kakva je veza između RUDE (rešenje kolone) i TRČANJA (konačno)? Google nije pronašao rečenicu koja sadrži obe ove reči.

...Poznata je izreka "Trčati pred rudu", ili "Trči kao tele pred rudu", u smislu: prenagliti, zbrzati, istrčati se, ometati druge svojom prenagljenošću, svojom brzopletošću...

Kad se nekome kaže: "Ne trči pred rudu!", misli se: Nemoj da si brzoplet, ne prenagljuj, ne istrčavaj se pre vremena, ne žuri bez potrebe, budi smiren, sačekaj...

14 za
0 protiv
Tuzor
2013-01-17
???

Supervizore,ja sam predlagao pre da prilikom slanja asocijacija dozvolite,da se za svaku kolonu i rešenje asocijacije napiše objašnjenje,rekli ste da nije loša ideja,učinite to,znam da forum nije mesto da se kontaktira sa vama ali nije mi u funkciji imail.

8 za
0 protiv
jaleeee
2013-01-24
???

I ja da se požalim.

Danas dobijem asocijaciju u kojoj na jedno otvoreno polje odmah pretpostavljam rešenje. Kucam, medjutin ne pogadjam. Otvaram drugo polje i još jasnije i praktično definitivno ima samo jedno rešenje (koje sam već kucao, misleći da sam neko slovo zaturio), kad ono nije. Potom (posle trećeg polja) probam da otkucam bez kvačica i opet mi ne prihvata rešenje.

Na kraju, kad su otvorena rešenja, vidim da je autor greškom, prilikom sastavljanja asocijacije, moguća rešenja odvojio tačkom umesto zarezom pa se jedino ispravno rešenje sastojala od dve reči sa tačkom izmedju. To je nemarnost Supervizora. Odmah sam poslao primedbu da bi se što pre ispravilo. A Supervizor ili neka temeljnije radi ili da se razilazimo sa ovog sajta.

U pitanju je kolona sa rešenjem pozoriste.pozorište čisto da igrači koji je dobiju pre prepravke Supervizora ne gube živce kao ja.

6 za
0 protiv
Bokan
2013-04-02
???

I ja sam jedno 3 puta uporno kucala konačno "teleskop" a ono pogrešno. KOntam, aljkavo kucam pa ne pazim.
A ono stvarno pogrešno jer je konačno "mirkoskop".
A kakve veze ima mirkoskop i sazvežđe?
Možda i ima a ja ne znam pa se i ne smijem požaliti.:D, :D, :D...
Kad budem znala i imala vremena sastaviti bolju asocijaciju sigurno ću je predložiti:D
Pozdrav svimaaaaa!!!

3 za
0 protiv
zeki82
2013-04-04
???

Bokan napisa...

I ja da se požalim.

Danas dobijem asocijaciju u kojoj na jedno otvoreno polje odmah pretpostavljam rešenje. Kucam, medjutin ne pogadjam. Otvaram drugo polje i još jasnije i praktično definitivno ima samo jedno rešenje (koje sam već kucao, misleći da sam neko slovo zaturio), kad ono nije. Potom (posle trećeg polja) probam da otkucam bez kvačica i opet mi ne prihvata rešenje.

Na kraju, kad su otvorena rešenja, vidim da je autor greškom, prilikom sastavljanja asocijacije, moguća rešenja odvojio tačkom umesto zarezom pa se jedino ispravno rešenje sastojala od dve reči sa tačkom izmedju. To je nemarnost Supervizora. Odmah sam poslao primedbu da bi se što pre ispravilo. A Supervizor ili neka temeljnije radi ili da se razilazimo sa ovog sajta.

U pitanju je kolona sa rešenjem pozoriste.pozorište čisto da igrači koji je dobiju pre prepravke Supervizora ne gube živce kao ja.

...Nemoj se nervirati, ovo je samo igra... Uglavnom te nije opalilo po džepu:)
Kao i da je moguće provjerit hiljade zadataka koji se postavljaju....

4 za
1 protiv
zeki82
2013-04-04
???

Pa neka u igru ubacuju samo 100% proverene igre.

Recimo da troje ljudi priprema i pregledava igre. Iz dva kruga pregleda (svako od njih po dva puta, naizmenično) ne bi se ovakve greške dešavale. Danas npr. u igri ko zna zna, umesto pepsi piše paepsi. Tipa piće pepsi je...

A to se lako proveri i ispravi.

Igraću ja i dalje, nije problem, i lista mi je uplaćena do kraja jula ali nema izgovora da ovo ne može bolje da funkcioniše.

5 za
0 protiv
Bokan
2013-04-04
???

Bokan napisa...

Pa neka u igru ubacuju samo 100% proverene igre.

Recimo da troje ljudi priprema i pregledava igre. Iz dva kruga pregleda (svako od njih po dva puta, naizmenično) ne bi se ovakve greške dešavale. Danas npr. u igri ko zna zna, umesto pepsi piše paepsi. Tipa piće pepsi je...

A to se lako proveri i ispravi.

Igraću ja i dalje, nije problem, i lista mi je uplaćena do kraja jula ali nema izgovora da ovo ne može bolje da funkcioniše.

... uh, moje izvinjenje. U martu sam probao da dam nekom drugom da pregleda asocijacije, pitanja i spojnice videvši da ja ne mogu da stignem više, ali izgleda ipak ne možeš sve da prepustiš samo tako drugoj osobi bez kontrole. Hvala što ste napisali i ovde na forumu i tako mi skrenuli pažnju.

5 za
1 protiv
Supervizor
2013-04-04
???

Kako je moguce da sam  u roku od nedelju dana dobio istu asocijaciju ??? Uzgred, i prvi put i drugi put sam reagovao da je tacno resenje neispravno i nelogicno, ali nema nikakvog odgovora ni ispravke...

3 za
0 protiv
Rastislav Spevak
2013-04-09
???

Izgleda da postoji sazvežđe mikroskop. E sad, da li je to baš dobro za asocijaciju, to je diskutabilno, jer pitanje ko zna da postoji ovo sazvežđe.

Ove greške sa tačkom/zarezom smo, nadam se, ispravili. Za dalje ćemo videti, izgleda da će ipak morati ista osoba da pregleda i sadržaj i primedbe, jer ovako nije dobro.

2 za
0 protiv
Supervizor
2013-04-11
???

Supervizor napisa...

Izgleda da postoji sazvežđe mikroskop. E sad, da li je to baš dobro za asocijaciju, to je diskutabilno, jer pitanje ko zna da postoji ovo sazvežđe.

Ove greške sa tačkom/zarezom smo, nadam se, ispravili. Za dalje ćemo videti, izgleda da će ipak morati ista osoba da pregleda i sadržaj i primedbe, jer ovako nije dobro.

...OK sto se tice same asocijacije, neka bude i to resenje, ali zasto sam dobio dva puta istu ??? Cak mi se cini da sam i spojnice imao iste, one sa teniserima...

2 za
0 protiv
Rastislav Spevak
2013-04-11
???

Ne znam, proverićemo. Svakako sad više ne može da se vrati.

2 za
0 protiv
Supervizor
2013-04-12
???

I meni jutros dopade ovaj blesavluk od "sazvežđa mikroskop". Naravno, pisao sam "teleskop" (odmah posle rešenja kolona "svetlost" i "instrument") i, naravno - nije bilo priznato...

3 za
0 protiv
Tuzor
2013-04-18
???

Јуче се уздржах од коментара али данас опет имам сумњиву асоцијацију.

Гуглао сам али без погодака за националну банку. Постоји народна и то је све.

У последњој колони за решење „класа“ дато је „биљка“. Класа није специфична за биљке већ су сва жива бића сврстана у мноштво класа. Биљке су у царству „Plantae“ тако да је асоцијација „царство“ а не „класа“. Зато је ово погрешно.

3 za
1 protiv
Dane Dan
2013-04-18
???

Dane Dan napisa...

Јуче се уздржах од коментара али данас опет имам сумњиву асоцијацију.

Гуглао сам али без погодака за националну банку. Постоји народна и то је све.

У последњој колони за решење „класа“ дато је „биљка“. Класа није специфична за биљке већ су сва жива бића сврстана у мноштво класа. Биљке су у царству „Plantae“ тако да је асоцијација „царство“ а не „класа“. Зато је ово погрешно.

...Pogresno,nego sta.zato sam odmah odustala...

3 za
1 protiv
Spagana
2013-04-18
???

Opet "mirkoskop"!  Opet ista asocijacija pa ja dobih par bodova neposteno:)
Sazvježđe "mikroskop"? I pretpostavila sam da je u pitanju neki fazon za koji ne znam:)

1 za
0 protiv
zeki82
2013-04-23
???

http://sr.wikipedia.org/wiki/Микроскоп_(сазвежђе)

Reče već Supervizor da postoji sazvežđe Mikroskop. Drugo je stvar da li treba da bude u asocijaciji. Ja još nisam imao tu asocijaciju.

Postoji i sazvežđe Teleskop smiley.

5 za
0 protiv
baron-samedi
2013-04-23
???

baron-samedi napisa...

http://sr.wikipedia.org/wiki/Микроскоп_(сазвежђе)

Reče već Supervizor da postoji sazvežđe Mikroskop. Drugo je stvar da li treba da bude u asocijaciji. Ja još nisam imao tu asocijaciju.

Postoji i sazvežđe Teleskop smiley.

Nije to nista neobicno, ili zapravo jeste, ali samo iz perspektive savremenog coveka:

"Noćno nebo je zanimljivo. Na njemu se javljaju šare. Čak i ako to hotimice ne pokušavate, ipak će vam se dogoditi da tamo razaberete slike. Na severnom nebu, na primer, postoji jedna šara, odnosno sazvežđe, koja pomalo liči na medveda. Neke kulture je nazivaju Veliki medved (Ursa Major). Druge, međutim, vide sasvim različite slike. Razume se, sve te slike se uistinu ne nalaze na noćnom nebu. Mi smo ih postavili tamo. Bili smo lovački narod, tako da smo videli lovce i pse, medvede i devojke, sve ono što nas je zanimalo. Kada su evropski moreplovci iz sedamnaestog stoleća prvi put ugledali južno nebo, ispunili su ga onim što je u to vreme bilo u žiži zanimanja: tukanima i paunovima, teleskopima i mikroskopima, kompasima i brodskim krmama. Da su sazvežđa dobijala nazive u dvadesetom veku, pretpostavljam da bismo mi na nebu videli bicikle i frižidere, 'zvezde' rok-en-rola, a možda i atomske pečurke; bio bi to novi niz čovekovih nada i strahovanja, smešten medu zvezde."

Karl Segan, Kosmos

7 za
1 protiv
Erazmo
2013-04-24
???

Јуче и данас иста асоцијација, чувени „Микроскоп“.

3 za
0 protiv
pastacu
2013-05-10
???

Два пута ми се догодило да се погрешно решење колоне прихвата као тачно. Данас укуцам ЧАС, отвори се колона а решење је ПРЕДМЕТ.no

1 za
3 protiv
pastacu
2013-05-26
???

Molim Vas da sve primedbe koje imate u vezi sadržaja ostavite nakon odigrane igre. Postoji moderator koji to pregleda, ali ne čita forum. Plus je brže kada može direktno da poveže sa datumom na koji se primedba odnosi.

Hvala.

3 za
0 protiv
Supervizor
2013-06-06
???

Lejdi,fotografija.blic,pesma...konacno je?Ima li ovo smisla?

7 za
1 protiv
Spagana
2013-06-13
???

ljudi koje zivciranje da bi napisao porukufrown

0 za
5 protiv
baske3
2013-06-19
???

Dejan Milinović napisa...

U kojem svijetu su "planina" i "Afrika" asocijacije za "atlas"?! "Karte" i "geografija" su u redu, ali ova prva dva pojma nikako. Ako je jedan od pojmova "Afrika", onda rješenje mora imati veze sa Afrikom, ali ne takve površne i nepredvidive veze kakvu atlas ima sa Afrikom.

Inače uživam da igram Slagalicu, ali ponekad me ovakve stvari zateknu. Znam da nije lako, ali trebalo bi asocijacije bolje kontrolisati.

Atlas je planina u Africi.

7 za
0 protiv
Ava Sjever
2014-05-20
???

zeki82 napisa...

I ja sam jedno 3 puta uporno kucala konačno "teleskop" a ono pogrešno. KOntam, aljkavo kucam pa ne pazim.
A ono stvarno pogrešno jer je konačno "mirkoskop".
A kakve veze ima mirkoskop i sazvežđe?
Možda i ima a ja ne znam pa se i ne smijem požaliti.:D, :D, :D...
Kad budem znala i imala vremena sastaviti bolju asocijaciju sigurno ću je predložiti:D
Pozdrav svimaaaaa!!!

...Stvarno aljkavo kuckaŠ! MIRKOskop???

4 za
0 protiv
djmiki
2014-05-20
???

Supermodeli,manekeni,obuca...nemam reci...

4 za
0 protiv
Spagana
2014-05-24
???

Rajska, ptica, narandzasto, cvet, konacno resenje strelicijum!!!!!!!!!

8 za
0 protiv
Buendilja
2014-06-09
???

Buendilja napisa...

Rajska, ptica, narandzasto, cvet, konacno resenje strelicijum!!!!!!!!!

...Glupost,zar ne?

/

 

8 za
0 protiv
Spagana
2014-06-09
???

„ивица“ као асоцијација за Марицу.... баш тако - са малим почетним словом! Овако написано то је ивица нечега, неког предмета а никако лично име и не може бити у вези са бајком о Ивици и Марици.

Ово је леп пример да полуписменост чини асоцијацију нетачном.

5 za
1 protiv
Dane Dan
2014-06-14
???

Asocijacije su čini mi se najgori deo ove slagalice. Tu ima takvih gluposti da je teško sve nabrojati i opisati. Danas sam na primer u jednoj koloni imao pojmove SVETA i PUTA, i pogadjao sam pojmove povezane sa svetošću i sa matematičkom operacijom množenja (naravno niđe veze). Nisam ukapirao da je autor stavio imenice SVET i PUT u genitiv misleci na KRAJ SVETA i KRAJ PUTA!? 

Siguran sam da ove zadatke niko ne kontroliše već ih bez provere ubacuje u igru, inače se ovakve budalaštine ne bi pojavljivale

6 za
0 protiv
djmiki
2014-07-04
???

Moze li neko da mi objasni ovu asocijaciju:

Resenja kolona su: CRVENA, PLAVA, BELA, BOJE.

Konacno resenje: NIKITA MIHALKOV.

5 za
0 protiv
djmiki
2014-07-27
???

Da je konačno rešenje KŽIŠTOF KIŠLOVSKI bilo bi mi jasno, ali ovako... Biće da se sastavljač asocijacije malo zbunio ("pobrkao lončiće"smiley).

4 za
0 protiv
Čika Paja
2014-07-27
???

Putovanje, detinjstvo, skola i tuga...konacno resenje je USPOIMENE 

3 za
0 protiv
Buendilja
2014-09-06
???

Млеко асоцијација за цедиљку???

4 za
0 protiv
Dane Dan
2014-09-14
???

Dane Dan napisa...

Млеко асоцијација за цедиљку???

... pa kad upadne neko trunje u mleko, mora da se procedi!

2 za
1 protiv
djmiki
2014-09-16
???

rad, novac, kupac, roba - trziste.

pored ovog moze da bude jos 100 resenja, jer su svi pojmovi slicni. Uz to, pojmovi za ROBU bili su ljudski rad, nova, materijalno dobro, proizvod. Jos jedna kretenska asocijacija.

3 za
0 protiv
djmiki
2014-09-19
???

Jedna od kolona u danasnjoj asocijaciji :

500, kolona, Kuba, vitamin - "C" !?

Konacno resenje je, pogadjate, zacin.

1 za
1 protiv
djmiki
2014-09-23
???

Dane Dan napisa...

„ивица“ као асоцијација за Марицу.... баш тако - са малим почетним словом! Овако написано то је ивица нечега, неког предмета а никако лично име и не може бити у вези са бајком о Ивици и Марици.

Ово је леп пример да полуписменост чини асоцијацију нетачном.

... Sva rešenja su pisana malim slovima iz razloga što određeni browseri (npr. Opera) ne konvertuju dobro mala i velika slova kada se piše ćirilicom. Znamo da je bezveze, ali nažalost u pitanju je tehnički problem.

0 za
0 protiv
Supervizor
2014-09-24
???

djmiki napisa...

rad, novac, kupac, roba - trziste.

pored ovog moze da bude jos 100 resenja, jer su svi pojmovi slicni. Uz to, pojmovi za ROBU bili su ljudski rad, nova, materijalno dobro, proizvod. Jos jedna kretenska asocijacija.

... Molimo Vas da sve ovakve primedbe napišete odmah posle odigrane igre. Ljudi koji pripremaju sadržaj za asocijacije ne čitaju forum.

Forum je predviđen za razgovore između igrača.

0 za
0 protiv
Supervizor
2014-09-24
???

Supervizor napisa...

djmiki napisa...

rad, novac, kupac, roba - trziste.

pored ovog moze da bude jos 100 resenja, jer su svi pojmovi slicni. Uz to, pojmovi za ROBU bili su ljudski rad, nova, materijalno dobro, proizvod. Jos jedna kretenska asocijacija.

... Molimo Vas da sve ovakve primedbe napišete odmah posle odigrane igre. Ljudi koji pripremaju sadržaj za asocijacije ne čitaju forum.

Forum je predviđen za razgovore između igrača.

...... pisao sam nekoliko puta, ali bez efekta, i bez odgovora. A ovo i jeste bilo moje kukanje upuceno ostalim sapatnicima :)

0 za
0 protiv
djmiki
2014-09-24
???

Beograd, Novi sad, Bijeljina, Banjaluka = GRAD. Mislim, sta reci

7 za
0 protiv
djmiki
2014-10-03
???

sarajevo, tegovi, vaga, fabrika = tas

4 za
1 protiv
djmiki
2014-10-06
???

muzika, alkohol, provod, kuca = zurka (i to je konacno resenje) !!

Jel ovo deca iz osnovne skole sastavljaju asocijacije?

4 za
0 protiv
djmiki
2014-10-06
???

Svedok, Saradnik, Hip hop, Grupa = Beogradski sindikat

4 za
0 protiv
Buendilja
2014-10-14
???

koža, šolja, pita, torta = prevrnuta

Sve bolje od boljeg

8 za
0 protiv
djmiki
2014-10-16
???

Meni je jednom bila asocijacija, u kojoj sam, u kolonama imala rešenja VIŠE i GRAD, a konačno rešenje je bilo Višegrad. To je već previše. A pre nekoliko dana sam kao konačno rešenje kucala Kobe Brajant, kad ono,nije. Lupam glavu, koji bi onda drugi igrač mogao da bude, mada sam bila sigurna da je on. Rešenje je bilo Kobi Brajant, što je baj d vej, nepravilno, jer se čovek zove Kobe.

5 za
2 protiv
Marija Gvozdenovic
2014-10-21
???

sfinga, kairo, drzava, afrika = egipat

zeljasta, basta, cvet, fotosinteza = biljka

beli, knjizara, sveska, stampac = papir

zapis, simbol, pravopis, olovka = papir

KONACNO = papirus

kao da je moj sin iz treceg razreda sastavljao

1 za
0 protiv
djmiki
2014-11-03
???

uloga, vrata, sestra, jelo = glavna

1 za
0 protiv
djmiki
2014-11-05
???

djmiki napisa...

uloga, vrata, sestra, jelo = glavna

...Glavna uloga u nekom filmu,seriji,glavna ulazna vrata,u mnogim objektima ima vise vrata,a jedna su glavna,glavna medicinska sestra,i glavno jelo,imamo predjelo,dezert ,i glavno jelo.

0 za
2 protiv
jaleeee
2014-11-05
???

jaleeee napisa...

djmiki napisa...

uloga, vrata, sestra, jelo = glavna

...Glavna uloga u nekom filmu,seriji,glavna ulazna vrata,u mnogim objektima ima vise vrata,a jedna su glavna,glavna medicinska sestra,i glavno jelo,imamo predjelo,dezert ,i glavno jelo.

... ma sve je to tacno sto si napisala, ali mi je cela asocijacija jako neinventivna i dosadna. Uz to, glavna vrata je verovatno dodato na kraju kad se nije znalo sta jos ubaciti, glavna vrata ne postoji kao pojam, glavni ulaz moze ali glavna vrata ne. Glavna jelo takodje je pogresan rod, konzistentnije bi bilo npr glavna ulica. Ali najvise od svega, i ova asocijacija mi izgleda kao da je pravljena od strane nekog osnovca za drugare iz skole.

1 za
0 protiv
djmiki
2014-11-06
???

djmiki napisa...

jaleeee napisa...

djmiki napisa...

uloga, vrata, sestra, jelo = glavna

...Glavna uloga u nekom filmu,seriji,glavna ulazna vrata,u mnogim objektima ima vise vrata,a jedna su glavna,glavna medicinska sestra,i glavno jelo,imamo predjelo,dezert ,i glavno jelo.

... ma sve je to tacno sto si napisala, ali mi je cela asocijacija jako neinventivna i dosadna. Uz to, glavna vrata je verovatno dodato na kraju kad se nije znalo sta jos ubaciti, glavna vrata ne postoji kao pojam, glavni ulaz moze ali glavna vrata ne. Glavna jelo takodje je pogresan rod, konzistentnije bi bilo npr glavna ulica. Ali najvise od svega, i ova asocijacija mi izgleda kao da je pravljena od strane nekog osnovca za drugare iz skole.

...Imate opciju,posaljite asocijaciju,pa izvolite

0 za
2 protiv
jaleeee
2014-11-06
???

vazduh, voda, zemlja, automobil = MERCEDES

4 za
0 protiv
djmiki
2014-11-12
???

djmiki napisa...

vazduh, voda, zemlja, automobil = MERCEDES

... Mercedesov znak (logo) označava to, u smislu da prave prevozna/motore sredstva za vazduh, vodu i kopno.

1 za
3 protiv
Supervizor
2014-11-21
???

Ma bravo, drago mi je da su ovakve budalastine podrzane sa najviseg mesta. 

4 za
3 protiv
djmiki
2014-11-21
???

Pošalji odgovor

Samo prijavljeni korisnici sa 5000 ili više poena mogu da glasaju i da ostavljaju poruke.

 

Stranica kreirana za 0.0161 sec.

Copyright © 2024