Registracija

Registrujte novi nalog.

Ako ste već ranije registrovali nalog, ulogujte se.

Ukoliko ste ranije otvorili nalog preko Facebook-a ili Twittera prijavite se ovde. Otvaranje novih naloga na ovaj način nije više moguće.

Isprobaj igre bez prijavljivanja

Mozete anonimno probati sve igre, ali Vam se neće uračunati poeni. Izaberite linkove na vrhu stranice da igrate igre.Česta pitanja

Na ovoj stranici možete pronaći odgovore na pitanja koja se često postavljaju na sajtu, kao i pravila igre.

Zašto dobijam samo 6 pitanja za igru Ko Zna Zna?

U jednom periodu u toku 2009. godine je ta igra imala samo 6 pitanja.

Računar ne prikazuje spojene parove na kraju igre Spojnica?

U zelenom dijalogu koji se pojavi na kraju igre Spojnice nisu prikazani parovi koje ste spojili, već tačni spojevi. Pored svakog od njih stoji oznaka da li ste i Vi isto tako spojili ili ne.

Šta da radim ako se igra zaglavi kada piše da "šaljem podatke na server"?

Ako mislite da ste dovoljno čekali i da podaci sigurno neće otići do servera možete pokušati da zaustavite učitavanje stranice u browseru, sa opcijom Stop (obično predstavljeno crvenim znakom X ili sličnim simbolom) i zatim kliknete na opciju "pokušaj ponovo" u žutom polju. Ovo je jedini način da Vam poeni budu upisani. Ako pokušate da uradite Reload ili Refresh ili da se vraćate dugmetom Back, biće Vam upisano nula poena za tu igru.

Izuzetak je slučaj kada Vam je sa ekrana nestalo to žuto polje i da, na primer, imate beli ekran sa porukom neke greške - što se dešava kada Vam se prekine veza sa Internetom. Tada možete koristiti Reload ili Refresh dugme.

Zašto mi nije priznata reč u igri Slagalica kada je sigurno ispravna?

Mi imamo bazu podataka od oko 280.000 reči koju smo sastavili skupljanjem nekoliko rečnika do kojih smo uspeli da dođemo u elektronskom obliku kao i dodavanjem reči koje korisnici unesu na sajtu. Pošto se radi o svim oblicima reči (jednina, množina, promene po padežima, itd.) ovih 280.000 u stvari čine samo jedan mali podskup celog jezika (oko 10% po našim procenama). Dakle, postoji velika verovatnoća da reč koju unesete ne bude pronađena u našem rečniku. Reči koje su u rečniku se automatski priznaju i dodeljuju se poeni. Reči koje nisu u rečniku se moraju ručno pregledati, nakon čega se dodeljuju poeni ako je reč tačna. Zbog velikog broja uneti reči, može da prođe i nekoliko sati dok ne pregledamo Vašu reč i dodelimo poene.

Zašto je uopšte potrebno ocenjivanje reči, zašto ne priznate sve?

U početku je sistem tako radio, ali mnogi igrači su ovo zloupotrebljavali tako što su unosili svih 12 slova redom, da bi imali maksimalan broj poena.

Zašto moram da ukucam i rečenicu nakon unosa reči?

Rečenica koju morate napisati nam olakšava ocenjivanje, jer ni mi ne znamo sve reči koje postoje. Naročito je teško prepoznati reč koja nam je nepoznata ako nije u nominativu jednine, jer onda ni ne znamo kako da je tražimo.

Vaš server je od slova sastavio neku reč koja nema smisla ili ne znam šta znači?

Reč koju računar pronalazi kao rešenje mi ne postavljamo, nego se bira iz tog istog rečnika koje je naveden par pitanja iznad. Rečnik nismo mi sastavljali, postoje ljudi koji su mnogo stručniji za to. Mi smo ga samo učitali u bazu podataka. Zbog toga ne vredi da nas pitate šta neka od tih reči znači, jer često ni mi ne znamo tačan odgovor na to pitanje.

Da li se promenjive reči priznaju samo u nominativu i infinitivu?

Priznaju se reči u svim oblicima. Razlog za to je što rečnik koji imamo na serveru sadrži reči u svim oblicima, tako da sistem svakako priznaje, a onda i mi moramo da poštujemo isto pravilo prilikom ručnog pregleda nepriznatih reči. Bitno je kada pišete rečenicu u kojoj se nalazi reč, da bude u istom obliku kao što ste je složili u toku igre.

Da li se priznaju reči sa jekavskim izgovorom?

Da, priznaju se. Na primer, priznaje se i mleko i mlijeko. Naravno, za reč mlijeko moraju biti slova I i J u ponudi.

Zašto mi je sistem dodelio manje poena nego što piše u pravilima igre?

Jedno od pravila je i da se poeni umanjuju za svako odigravanje igara starijih od 3 dana. U jednom periodu u toku 2009. godine ovo pravilo nije važilo, tako da se u tom periodu dobijaju puni poeni. Od 6. maja 2010. pravilo važi samo za igrače koji igraju igre za rang listu.

Zašto se umanjuju poeni za igre starije od 3 dana?

Da bi sprečili varanje sistema sa više naloga (otvorite jedan nalog na kojem igrate redovno i gledate tačne odgovore nakon svake igre i drugi na kojem dajete "perfektne" odgovore jer ih već znate unapred), smo uveli rotaciju pitanja. Da bi igrači bili ravnopravni na mesečnoj rang listi, svi dobijaju ista pitanja i zadatke u okviru mesec dana, ali različitim redosledom. Kada ne bi postojalo umanjenje poena, neko bi mogao da sačeka poslednji dan u mesecu, odigra redom sve igre i zapamti ili zapiše rešenja i onda sa drugim nalogom to ponovi i dobije "perfektan" rezultat.

Zašto se umanjuju poeni za sve ranije odigrane igre kada uplatim SMS?

Igre koje su igrane pre SMS uplate su igrane bez ikakvog mehanizma zaštite i kontrole, što znači da je moguće koristiti dva naloga da bi se ostvario teoretski maksimalan broj poena pre ulaska u rang listu. Sem toga, za sve te igre ste već videli rešenja, pa nema ni smisla da Vas puštamo da igrate ponovo. Ako smatrate da bi time bili oštećeni, preporučujemo Vam da otvorite jedan novi nalog i uplatite SMS na njega, pa ćete moći odigrati sve igre unazad do 1. maja 2010. godine, naravno, uz umanjenje 35% zbog igranja igara starijih od 3 dana.

Zar ovakav sistem ne favorizuje igrače koji igraju od ranije?

Rang lista se vodi na mesečnom nivou, tj. svakog meseca kreće od nule, tako da ćete već od prvog sledećeg meseca imati jednake šanse kao i svi ostali. Ukupna rang lista se vodi po prosečnom broju poena naspram broja odigranih igara (index uspešnosti) i računa se samo za igre koje ste odigrali sa 100% upisanih poena.

Ali zašto bi neko varao, kada nema nikakvih nagrada?

Tako smo i mi mislili u početku, ali kako je prolazilo vreme, takvih igrača je bilo sve više. U jednom trenutku, u prvih 100 na rang listi jedva da se mogao naći neki da nema "perfektne" rezultate.

Zar ta rotacija nije mogla da reši problem bez SMS naplate?

Pokušali smo i to, ali se nakon par meseci sistem pokazao neefikasnim, jer bi prevaranti jednostavno otvorili po 20 naloga i time već u prvih par dana saznali sva pitanja i zadatke za taj mesec (baš zbog rotacije). Jedini način da se to spreči, je da se spreči otvaranje velikog broja naloga od strane istog korisnika, a SMS naplata je jedan od najefikasnijih načina da se to sprovede.

Zar niste mogli da kontrolišete IP adrese ili cookie?

Cookie je vezan za Internet browser i lako ga je obrisati ili ručno menjati. Sem toga, svako može da ima instalirano 4-5 različitih browsera na istom računaru (na primer: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Mozilla Seamonkey, Google Chrome, Opera, Safari). Kontrola IP adresa je nepouzdana, jer mnogi Internet provajderi dodeljuju drugu adresu svaki put kada se konektujete. Bilo bi dovoljno da prevarant prekine i ponovo uspostavi vezu i eto ga na novoj IP adresi. Neki wireless i kablovski provajderi drže sve korisnike iza iste javne IP adrese, primenom transparentnog proksija ili neke vrste NAT tehnike, tako da se dešava da stotine igrača ima istu IP adresu.

Čak i da nađemo rešenja da se sve ovo prevaziđe nekako, ostaje problem igranja na istom računaru. Zamislite četvoročlanu porodicu koja deli isti računar i istu Internet konekciju, a ipak svako ima svoj nalog na sajtu i igra za sebe. Nemoguće je razlikovati takva 4 poštena igrača od jednog korisnika koji otvara sebi 3 dodatna naloga da bi prevario sistem.

Šta se dešava nakon isteka 6 meseci od SMS uplate?

Vaš nalog se povlači sa rang liste, ostaju Vam svi poeni koje ste osvojili i možete dalje besplatno igrati sve igre. Isključuje Vam se rotacija pitanja. U slučaju da uplatite ponovo, za sve odigrane igre od datuma isteka prethodne uplate do datuma nove uplate Vam se umanjuju poeni za 35% jer ste igrali bez rotacije. Nakon toga Vam se ponovo uključuje rotacija i nalog Vam se vraća na rang listu. Dakle, poeni koje ste osvojili tom prethodne uplate Vam ostaju identični, a poeni u period između dve uplate se umanjuju sa 35%.

Zašto ne mogu da koristim Back dugme?

Back dugme ne sme da se koristi, jer može da se upotrebi za varanje sistema, odnosno ponovno odigravanje već završene igre. Kada ne bi bilo te zaštite, Vi bi mogli da odigrate igru, vidite rešenje i zatim se vratite sa Back i ponovo odigrate istu igru, ali sada sa "perfektnim" rezultatom. Sistem ima zaštitu od toga, i kada se jednom pogleda rešenje igra može samo da se u tom trenutku regularno završi. Ako pokušate bilo šta što nije normalan tok igre, biće Vam upisano nula poena. Napomena: korisnici koji ne igraju igre za rang listu mogu da koriste i Back i Refresh tastere.

Da li će biti moguće igranje uživo ili igra po kup sistemu?

Ovaj način igre nije u planu u bližoj budućnosti, ali moguće da ćemo ga jednog dana realizovati. Taj način igranja zahteva da korisnici budu istovremeno prisutni na sajtu, što sa trenutnom dinamikom od jednog seta pitanja i zadataka dnevno postaje problem. Možda ćemo napraviti ovakav način igre kada budemo imali mnogo više pitanja i zadataka pa bude mogao da se igra "turnir" sa različitim igračima po ceo dan. Mi već sada imamo velik broj pitanja u bazi podataka, ali je procentualno jako mali broj istih proveren - a dosadašnje iskustvo govori da u tim pitanjima ima i puno nekvalitetnih: pitanja bez tačnog odgovora, pitanja sa dva tačna odgovora i slično.

Da li treba da se plati da bi se igrale igre na sajtu?

Ne. Igranje igara je besplatno. Plaća se samo ulazak na rang listu koji nije obavezan. Možete igrati sve igre bez ikakvog plaćanja.

Pravila za igrače na rang listi

Od 1. maja 2010. je uvedena SMS naplata za upis naloga u rang listu. Razlozi za ovo su navedeni u odgovorima na pitanja iznad. Pravila za igrače koji igraju za rang listu su sledeća:

  • uplatom se dobija pristup rang listi u trajanju od 6 meseci
  • poeni osvojeni pre upisa u rang listu se umanjuju za 35%
  • sajt zadržava pravo da korisnicima na rang listi daje posebna pitanja koja ne dobija ni jedan drugi igrač
  • sajt zadržava pravo da koriguje korisnikove poene ako se primeti zloupotreba sistema
  • sajt zadržava pravo brisanja naloga ukoliko se primeti zloupotreba sistema
 

Stranica kreirana za 0.0112 sec.

Copyright © 2024